Gyümölcsborok háza

Dr. Psenyeczky-Szikszay Ádám
Owner

A nemesi rang őseinknek közel 300 éve,1714-ben adományoztatott. A borosüvegen látható PSENYECZKY címert felmenőink őrizték, az erről készült festményt – eredeti dokumentumok alapján – 1909-ben Psenyeczky Nagy Albert alkotta a felvidéki Dobsinán. A címeren látható, tollat tartó kar utal arra, hogy családunk tagjai elsősorban értelmiségi pálya képviselői. Dédnagyapám Psenyeczky Nagy László, alacskai jegyző, a polgármesteri hivatal tervezője és építtetője.

Az Ő nagybátyja Psenyeczky Nagy Zoltán, a debreceni Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója, karmester, aki munkásságával számos elismerést ért el, Debrecen város díszsírhelyet adományozott részére. Dédnagyapám nagyapjának a bátyja, Psenyeczky Nagy Mihály, tállyai érdemesült evangélikus esperes Kossuth Lajos keresztelő papja, majd gyermekkori barátja volt. Családunk minden tagja – pedagógusok, földmérő mérnökök, jogászok, borászok, üzletemberek, valamint 2001 óta egy gyógyszerész és egy orvos is: feleségem és jómagam – megpróbál elődeink nyomdokaiba lépni. Őseim nagy elkötelezettjei voltak a kulináris élvezeteknek, mint például a desszerteknek, valamint a kísérő italoknak, finom boroknak. A meggybor készítés hagyományát nagyszüleim az Ő nagyszüleiktől vették át, így szinte kötelességemnek éreztem, hogy ezzel magam is megpróbálkozzak. A nagymamám halála után előkerült régi recept alapján először 1993-ban készítettem meggybort a kertünkben leszüretelt meggyből az érettségi bankettem alkalmára. Azóta a megszerzett tapasztalatok alapján az ősi recepten évről évre finomítottam, kialakítottam a mai kornak megfelelő ízharmóniát. A gyógyító munkám mellett a meggybor készítés energiával tölt fel, kikapcsolódást jelent. A barátaim, akiket ünnepi alkalmakkor megajándékoztam egy-egy névre szóló díszes palack borral, meggyőztek arról, hogy az általam készített bor egyedi és különleges. Új célt tűztem ki magam elé: szeretném ezt az élvezetet másokkal is megosztani.

Dr. Komoróczy Károly
Owner

A Komoróczy család Lengyelországból származik, a XV. században – Mátyás király idején – kaptak birtokokat Szatmár megyében. A SZ-Sz-B megyei Komoróc község a mai napig őrzi nevünk. Trianon és a világháborúk borzalmai után nagyapám – id dr. Komoróczy Károly – visszatelepült az ősök földjére, és amellett, hogy háziorvosként szolgálta Vaja lakosságát, 40ha-on gazdálkodott. Ebben 11 gyermeke is segítette, akik azonban felnőve inkább az orvosi, papi, mérnöki hivatást választották. Nagyapám halála után – bár végzettségem nekem is orvos – úgy gondoltam, tovább viszek valamit abból az örökségből, ami a föld és a természet szeretete. A meggy a vörösborokhoz hasonló antioxidáns anyagokat tartalmaz, magjából pedig, a szőlőéhez hasonlóan gyógyszereket és kozmetikumokat gyártanak. Remélem mindenki, aki megkóstolja borunkat, megérzi a szabolcsi meggy harmonikus zamatát, és mint orvos mondhatom, 1-1 pohár még az egészség megőrzéséhez is hozzájárul.

for more information please click here

You should add a rate for this post:

Leave a Reply Text

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük